top of page
20211117_134804.jpg

Bee&Bee Bijenhotel

Exclusief gemaakt in Den Atelier

Op zoek naar een prachtig origineel cadeau voor jezelf, familie of vrienden? Dan heeft Den Atelier voor jou een leuk alternatief! Een insectenhotel, om reikhalzend naar de komende lente af te tellen. Dit is niet alleen een cadeau voor mensen, maar ook een groot cadeau voor de wilde bijen in de tuin.

Met het Bee&Bee Bijenhotel breng je nieuw leven in de tuin. Solitaire (wilde)  bijen maken hun nestjes in de bamboostokjes en de houten blokjes. In de lente ontpopt er zich een zoemend spektakel van de aan en afvliegende bijen. In de kleine gangetjes leggen ze een eitje met een ‘bijenbroodje’ er bij. Dit broodje is een soort balletje gemaakt van nectar en stuifmeel en dient als voeding voor de larve. Vervolgens metselen ze een muurtje van modder om terug een eitje te kunnen leggen. Zo kunnen er in één gangetje gemakkelijk 8 bijenlarven groot worden, die een jaar later als volwassen bij uitkomen.

Bang voor een bijensteek hoef je niet te zijn. De angel van een solitaire bij is te zacht om onze huid te doorprikken. Je kan zeker dichtbij gaan kijken en met wat geluk landt er eens een bijtje op je mouw.

Het Bee&Bee Bijenhotel wordt van A tot Z gemaakt in Den Atelier. Het materiaal van de bijenhotels werd met zorg uitgekozen. We gebruiken vurenhout en eik (dakje). Het hout is kwaliteitsvol en onbewerkt en dus bijvriendelijk. Het materiaal wordt ter plaatse in Den Atelier gezaagd, geschuurd, uitgekuist, …

Dit bijenhotel is eenvoudig op te hangen aan een haak in de muur, een houten wand, pergola of carport,…. Het bijenhotel is 34 cm hoog, 14,5 cm diep en 15,5 cm breed. Het hotel weegt ongeveer 3 kilo en heeft een prijs van 25 euro.

Zie je het groots? Den atelier maakt ook grotere bijenhotels, op maat van jou ideeën. 

Inpak 2016 (10).JPG
Bijenhotel Wintham (3)_edited.jpg

Tips voor de plaatsing van jouw persoonlijk Bee&Bee Bijenhotel:

  • Het bijenhotel richt je zoveel mogelijk naar het zuiden of zuidoosten op een plek die regelmatig zon krijgt, maar wel beschut is tegen wind en regen.

  • Hang het bijenhotel niet te laag, zodat er geen opspattend nat in terechtkomt en om te vermijden dat mieren en katten eraan kunnen. Hang het hoger dan 0.5 meter en lager dan 2 meter. Een kastje op ooghoogte is ideaal voor observatie.

  • Hang het bij voorkeur op een plaats waar bloeiende en nectarhoudende planten of bomen voorkomen, weg van chemische producten.  Solitaire of wilde bijen hebben het vandaag niet zo makkelijk. Het landschap verschraalt, met steeds minder nectarplanten. Zij lijden ook onder pesticidengebruik en ziektes.

  • Je hoeft de gangetjes niet schoon te maken. Dit doen de bijtjes normaal zelf. Naarmate het bijenhotel ouder wordt, durven er ook nog andere insectjes hun intrek te nemen. We raden wel aan om af en toe te spinnenwebben weg te borstelen.

bottom of page