Getuigenissen

Freinetschool ’t Hinkelpad: 

Freinetschool ’t Hinkelpad is een lagere school met 3 kleuterklassen en 3 klassen uit de lagere school. (graadsklassen).

''Als Freinetschool vinden we het ontzettend belangrijk om in de wereld te staand en de wereld in onze school te brengen. Dat doen we door regelmatig er op uit te trekken. Op ontdekking te gaan. Ook vinden wij het belangrijk om respectvol om te gaan met de anderen. Dat doen we best niet vanuit theoretisch oogpunt, maar daadwerkelijk in de praktijk.
De samenwerking met de mensen van ‘Den Atelier’ draagt hier ook toe bij. 
Elke dinsdagvoormiddag komen ze bij ons op school . Ze schillen groenten en fruit dat gebruikt wordt voor de tussendoortjes van de kinderen. Wanneer die taak uitgevoerd is trekken ze naar de verschillende klassen. Zo heeft elke ‘cliënt’ van Den Atelier zijn eigen klas waar hij / zij verwelkomd wordt door de kinderen en op een manier mee draait in het klasgebeuren. Zo zijn er mensen die onze jongste kleuters helpen met het opbouwen van puzzels, of treinsporen, zijn er mensen die mee schrijflesjes volgen, en is er iemand die samen met enkele kinderen van de tweed graad de verzorging van onze kippen behartigt.
De mensen van ‘Den Atelier’ zijn doorheen de jarenlange samenwerking echt een deel van onze schoolwerking geworden. De kinderen kennen hen en zijn kennen de kinderen. Ook voor de leerkrachten geldt hetzelfde. Op deze manier leren de kinderen omgaan met mensen die ‘anders’ zijn.  Dat gebeurt op een heel natuurlijke manier. Het is niet altijd even gemakkelijk om als kind te wennen dat een volwassene persoon niet reageert of redeneert zoals zij dat gewoon zijn van andere volwassenen, maar toch kunnen we zeggen dat de kinderen daar heel normaal mee omgaan en de band tussen kinderen en de mensen van Den Atelier op die manier alleen maar versterkt wordt. 
Dat dit een sterke band is, kan je bijvoorbeeld zien wanneer iemand van ‘Den Atelier’ jarig is, dat ook gevierd wordt als was hij/ zij iemand van de klas. Soms zelfs met een heus pannenkoekenfeest.
De samenwerking met ‘Den Atelier’ past dan ook perfect binnen het leerplan van het GO wanneer het gaat rond: Mens en maatschappij. Onze werking illustreert het onderdeel binnen dit leerplan: omgaan met mensen met een beperking.
Wij zijn er als school zeker van dat de samenwerking met Den Atelier een meerwaarde betekent. Een meerwaarde voor de kinderen, voor ons als volwassenen/ leerkrachten, alsook voor de mensen van Den Atelier zelf.
We hopen dan ook dat we nog heel lang kunnen samen werken en dat onze samenwerking misschien wel andere scholen kan inspireren".

 


Kathleen (cliënt Den Atelier): 

"Ik werk heel graag in Den Atelier. Het liefst van al werk ik met vijsjes in het inpakatelier. Ik kom hier graag omdat ik hier mijn vrienden zie. De begeleiding vindt ik lief, vooral omdat ze er altijd voor me zijn voor een babbeltje en grapje".

 


Evelien (Stagiaire): 

In Den Atelier ben je als stagiair meer dan welkom. Je wordt omringd door een team van toffe collega’s die je ondersteunen en begeleiden in je leerproces. Als stagiair maak je ook deel uit van het team en worden jouw bevindingen en meningen dan ook zeer geapprecieerd. De goede samenwerking binnen het team zorgt voor een aangename en warme werksfeer, ook naar cliënten toe. De cliënten staan ook open voor stagiairs, de ene is al iets meer verlegen dan de andere. Het zijn stuk voor stuk hele lieve mensen en harde werkers die open bloeien wanneer je er op een respectvolle en open manier mee omgaat. Het is een ontdekkende, groeigerichte en interessante tocht die je doormaakt gedurende je stage, waar er ook plaats is voor creativiteit. Je doet veel ervaring op en leert enorm veel bij op veel verschillende vlakken en daarnaast hou je er ook nog de vriendschappen en sympathieën van de cliënten aan over.
 

Robbert (Stagiair): 

In Den Atelier kwam ik voor het eerst in contact met de doelgroep van mensen met een beperking. Na een tijdje samen te werken met de cliënten begon het me meer en meer te bevallen. Ik moet zeggen dat de steun en collegialiteit van de collega’s die ik heb gekregen hier zeker bij geholpen heeft. Samengevat, het was een aangename ervaring en zeker aan te raden aan toekomstige stagiairs.